Geghost of geblokkeerd op WhatsApp? Zo kom je erachter

Apps Sam Dille 29 jun 2025
Leestijd: 4 minuten

Tijdens een WhatsApp-gesprek is het altijd vervelend als het plots stil wordt aan de andere kant van de lijn. Niet gek dus dat je je misschien afvraagt of je bent geblokkeerd.

Typen, versturen en reageren. Door de komst van WhatsApp is dit de gewoonste zaak van de wereld. Toch is het niet vanzelfsprekend om met iedereen contact te hebben. Je hebt immers altijd de optie om ongewenste berichtenstromen te blokkeren. Handig als je wordt lastiggevallen, maar best pijnlijk als jij degene bent die ineens geen reactie meer krijgt.

WhatsApp geeft daar geen directe melding van, maar er zijn wel verschillende aanwijzingen waaraan je kunt herkennen dat je geblokkeerd bent. Je vrienden van WANT zetten de belangrijkste signalen hiervan op een rij. Let op: geen enkel teken is 100 procent bewijs, maar meerdere signalen bij elkaar geven vaak een duidelijk beeld.

Zo kom je erachter of je geblokkeerd bent op WhatsApp

Het is nooit leuk om geblokkeerd te worden op WhatsApp. Met deze tips ontdek je of dat bij jou het geval is.

De ‘Laatst gezien’-status blijft uit

Een eerste indicatie dat je mogelijk bent geblokkeerd, is het ontbreken van de ‘Laatst gezien’-status. Normaal gesproken toont WhatsApp onder iemands naam wanneer die persoon voor het laatst actief was. Zie je die informatie niet meer, dan kan dat betekenen dat je bent geblokkeerd.

Het is echter belangrijk om te weten dat gebruikers er ook voor kunnen kiezen om deze status voor anderen te verbergen. Het ontbreken van deze informatie hoeft dus niet direct iets te betekenen. Toch kan het een eerste aanwijzing zijn, zeker als je voorheen wél een ‘Laatst gezien’-tijdstip zag.

Ook het feit dat je niet meer ziet wanneer iemand online is, kan opvallen. Hoewel dit eveneens een privacyinstelling kan zijn, wordt het opvallender wanneer dit gecombineerd met andere signalen opvalt.

Eén grijs vinkje, maar nooit twee

Als je een bericht verstuurt via WhatsApp, zie je één grijs vinkje zodra het bericht is verzonden, en twee grijze vinkjes zodra het is afgeleverd bij de ontvanger. Zie je twee blauwe vinkjes, dan is het bericht gelezen.

Blijft jouw bericht steken op slechts één grijs vinkje, dan is er een kans dat je bent geblokkeerd. Bij een blokkade worden berichten namelijk niet meer afgeleverd bij de andere persoon, waardoor dat tweede vinkje nooit verschijnt.

Ook hier geldt dat er andere oorzaken kunnen zijn, zoals een slechte internetverbinding of een telefoon die is uitgeschakeld. Maar als dit zich blijft voordoen in combinatie met het ontbreken van de statusinformatie, wordt de kans dat iemand je geblokkeerd heeft, groter.

Veranderingen in de profielfoto

Een ander signaal dat kan wijzen op een blokkade is het verdwijnen van de profielfoto van een contact. Als je eerder een foto zag en deze nu ineens weg is, of als er geen updates meer verschijnen, dan is dat opvallend.

Als iemand je blokkeert, verbergt WhatsApp automatisch diens profielfoto voor jou. Dat betekent dat je een blanco afbeelding te zien krijgt of simpelweg geen nieuwe foto’s meer ziet verschijnen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat iemand zijn profielfoto bewust heeft verwijderd of nooit een foto heeft gebruikt. Maar als dit samengaat met andere signalen, dan is het zeker iets om op te letten.

De groepschat-test: een duidelijke aanwijzing

Een relatief betrouwbare methode om te controleren of je bent geblokkeerd, is door te proberen de persoon toe te voegen aan een groepschat. Maak een nieuwe groep aan en voeg de contactpersoon toe.

Als je een foutmelding krijgt met de melding dat je deze persoon niet kunt toevoegen, dan is de kans groot dat je bent geblokkeerd. WhatsApp laat niet expliciet weten dat dit de reden is, maar dit wijst er meestal op. Het is dus een handige manier om je vermoedens te bevestigen.

Probeer het contact te bellen via WhatsApp

Tot slot kun je proberen om de persoon te bellen via WhatsApp. Als je geblokkeerd bent, zal de oproep vaak niet tot stand komen. Soms blijft het scherm hangen op ‘bellen…’, zonder dat de ander de oproep ontvangt. In andere gevallen zie je een melding dat de oproep is mislukt.

Ook dit hoeft niet per se te betekenen dat je bent geblokkeerd. Je contact kan bijvoorbeeld offline zijn of geen bereik hebben.

Wat kun je doen als je bent geblokkeerd op WhatsApp?

Als je alle bovenstaande signalen herkent, geen status, één vinkje, geen profielfoto, niet kunnen toevoegen aan groepen en mislukte oproepen, dan is de kans groot dat je bent geblokkeerd op WhatsApp. Dat is natuurlijk niet prettig.

Helaas kun je hier zelf weinig aan doen. WhatsApp geeft gebruikers volledige controle over wie hen mag bereiken, en als je bent geblokkeerd, kun je dat niet omzeilen. Je kunt eventueel via een ander kanaal proberen contact op te nemen, maar houd er rekening mee dat iemand waarschijnlijk bewust afstand van je neemt.

In sommige gevallen is het dan ook het beste om het te accepteren en verder te gaan. Gelukkig zijn er vast genoeg mensen met wie je wél gewoon contact hebt.

WhatsApp leest mee met je groepsgesprekken, maar heeft er een goede reden voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen